fredag 16 januari 2015

SORG

Under natten dog ett av de små barnen jag varit med och vårdat. Det kändes mycket svårt att inte kunna säga mer än “I’m sorry” till den unga mamman som grät tyst. Hon var kvar på salen bland de andra mammorna och barnen och väntade på sin familj. När de betalat sjukhusavgiften fick de bära hem den lilla. Inga samtal med personal eller sjukhuskyrka. Så annorlunda mot hemma, där det ändå ges mycket stöd till sörjande föräldrar. Jag undrar om det beror på kulturskillnader, eller att man är så mycket mer van vid att barn dör här. Men för de enskilda familjerna som drabbas måste det ju ändå vara väldigt svårt. Eftersom jag tagit kort på alla barnen, lovade jag att ordna ett foto som mamman/familjen kan hämta nästa vecka.

Det kändes också konstigt att den övriga vården pågick precis som vanligt, med vägning, matning, ronder med mera. Jag fick hämta K-vitamin till en nyfödd och ge sprutan i benet. Som tack för hjälp med intervju hade jag också lovat ta med mig garn och stickor och lära T att sticka. Mössorna är fortsatt populära.

20150116_150307

Efter jobbet gick jag med Greta till den engelskspråkiga skolan (klass 0-7) som kyrkan driver. Där går och bor ca 300 barn. Det var fint och roligt att se alla glada barn. Många ville känna på Gretas smycken och vita arm. Sedan blev det en längre promenad för att hälsa på en familj med trillingar. Mormor och mormors far var hemma, men mamman och flickorna var ute på fälten och arbetade, så vi får gå tillbaks med leksakerna vi skulle ge en annan dag. En medhavd bläckfisk lämnades istället över till en liten David som var ute på promenad med sin pappa. Kul att se en pappa med sitt barn. Vet inte om jag skrev att papporna inte ens får komma in på salen med de för tidigt födda barnen. De får inte vara med på förlossningar heller. Detta pga platsbrist och hygienskäl. Förhoppningsvis kommer det sakteliga att ändras, man har till exempel bytt namn från MCH  - Mother and child healthcare, till RHC, reproductive health care, för att även inkludera papporna.

SANY0120

Vi såg många fina vyer, och annorlunda växter, som bomull, bambu och granatäpple.

SANY0107

 

SANY0148

SANY0156

SANY0102

SANY0134

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar