tisdag 27 januari 2015

Dr Livingstone I presume

Igår fick jag åka med de två PMU-stipendiaterna och två ansvariga på English Medium School till Tabora. Det var innebar omväxling, skumpig bilresa, fina vyer och gemenskap. Mycket större risfält än här breder ut sig lite längre söderut, och vi fick uppleva både soluppgång och solnedgång  där. Vackert!                                                                                    SANY0377

Tabora var handelscentrum och även genomfartsled för slavhandeln. Det är också känt för att Livingstone och Stanley tillbringade ett knappt år där efter att Stanley hittat Livingstone vid Tanganyikasjön. Vi åkte och besökte det arabiskbygda hus de vistades i. Vägen dit var en upplevelse i sig! Det var den hittills gropigaste och mest otillgängliga, och helt otroligt att den lilla bilen klarade det. Väl framme bredde en stor fin parkering och ett nyrenoverat museum ut sig, samt tre stora mangoträd som finns kvar sedan upptäcktsresarnas dagar. Guiden fick vi ringa efter, och han hade tänkt promenera dit från staden, men vi betalade en mc-taxi så att han kom efter en knapp halvtimme. Det var mycket intressant, med brev och tidningsartiklar, Livingstones stav, och även minnen från slavhandeln.

SANY0372

SANY0361

SANY0330

Väl tillbaka i staden gick vi på marknaden,  och köpte frukt, ananas och passionsfrukt som inte finns här, sedan åt vi sen lunch på ett fint hotell. Vi kom hem långt efter solnedgången, och de andra hade börjat undra om vi kommit bort. Till kvällsmat åt vi födelsedagstårta för att fira Maggan som firat födelsedag.

I morse vinkade vi hejdå till Astrid som snart åker hem till Sverige efter en omväg via PMU: s andra sjukhus i landet. Vilken krutdam! Och vilken livserfarenhet!

SANY0383

Eftersom jag blivit förkyld och det inte blev bättre efter lång bilresa med AC har jag inte varit på sjukhuset idag, utan hemma och transkriberat de tre intervjuer jag hittills gjort. Jag har också delat med mig av bläckfiskar till små välkomstpaket, med filt, kofta och mössa som de nyblivna mammorna med barn på BB ska få. Det är inte så jättemånga barn som vårdas på neonatalsalen, så de räcker ju till andra små också.

SANY0392

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar