torsdag 5 februari 2015

Mat med mera

Ännu en intensiv arbetsvecka går mot sitt slut. I söndags kom en svensk pensionerad barnläkare, utsänd från Skandinaviska läkarbanken. Jag gick med på Gretas rundvandring med honom, och märker att jag efter en månad här inte finner det fullt så rörigt, utan hittar och fattar hur saker hänger ihop och fungerar. Också avdelningsarbetet, även om ronderna är fortsatt röriga med väldigt många läkare, och bara en stackars sjuksköterska som ska försöka uppfatta vad som ordineras och bestäms om den fortsatta vården. Det har varit många dramatiska sjukdomsfall denna veckan, som misstänkt tetanus/stelkramp, svåra malariafall, och igår två nyfödda som nästan samtidigt kom in på neo-salen. Då var det inte att tänka på att genomföra intervjun som vi planerat. Istället blev det operation för en av de nyfödda.  Direkt efter operationen fick jag bära tillbaka honom till neo-salen, som är det mest intensivvårdsliknande som sjukhuset kan erbjuda för den åldern. Tyvärr klarade han sig inte, utan avled idag. Ledsamt !, även om hans prognos pga missbildning och operation hade varit väldigt tuff och svårt att leva med.

Idag har jag varit med på CTC, Care and treatment clinic, för HIV-smittade barn och deras föräldrar. CTC är öppen flera dagar i veckan, och gör även bybesök, men just barnen med familjer kommer på återbesök en torsdag i månaden. De vägs, får träffa doktor eller sköterska och får berätta hur de mår och hämta ut en ny månadsranson av bromsmediciner. Barnen får också ett rejält mål mat och tillfälle till lek. Man har köpt in Arsenal och Manchester United-tröjor, och både killar och tjejer var på en fotbollsplan i närheten och spelade. De flesta såg ut att må bra. Sköterskan som informerade oss innan sa att de flesta barn kan leva 40-50 år med rätt medicinering (livslång). Mellan 5-8 % av Tanzanias befolkning är HIV-smittad, något fler kvinnor än män. Stigmat är fortfarande stort, vilket bidrar till att de smittade inte berättar, och därmed kan bidra till fortsatt smitta. De flesta av barnen blir smittade i samband med graviditet, förlossning eller amning, men bromsmedicin till mamman och den nyfödda, kan förhindra det. Därför HIV-testas alla gravida mammor.  Arbetet för att förebygga och hindra smittspridning pågår på alla nivåer i samhället, från regering, till gräsrötter på bynivå.

Medicindelning och mat:

20150205_120243

20150205_122801

I eftermiddags intervjuade jag en niobarnsmamma som idag skulle få åka hem med sin lilla tjej. Hon berättade om  hur annorlunda det var att sköta om och amma flickan, som var flera månader för tidigt född, jämfört med hennes tidigare barn. Men efter vårdtiden här kände hon sig trygg, och vet hur hon ska vårda flickan, bland annat med KMC, kangaroo mother care, och täta måltider. Hon bjöd in både mig och tolken att hälsa på hemma hos dem, vilket vi hoppas kunna göra. Hon och de andra mammorna har haft mycket utbyte av varandra, och har ätit tillsammans på golvet utanför neosalen. Flera gånger har de bjudit in mig, men hittills har jag inte vågat smaka.

20150203_135913

Ikväll har vi haft sopp- och semmelkväll här, med alla 12 nuvarande svenskar, och “vår” sömmerska med make och barn, som spelade och sjöng tillsammans med oss. Det är riktigt, riktigt trevligt!

SANY0500

SANY0496

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar